Søk

Aktuelt

21.08.2023

Kan forsterkning av bløt grunn bli bærekraftig?

Forsterkning av bløt grunn har i dag et stort klimaavtrykk relatert til et betydelig forbruk av sement- og kalkprodukter. Nylige innsatser har forbedret situasjonen, men fortsatt gjenstår mye for at metoden skal bli bærekraftig. Er dette mulig og hvordan kan det gjøres? (Denne kronikken ble først publisert i Byggeindustrien Nr 9. - 2023)

16.08.2023

Kan overskuddsmasser fra bygg og anlegg bli ressurser?

Hvert år sendes fem millioner tonn avfall fra byggevirksomhet til deponi. Det tilsvarer ca. 300.000 lastebillass. NGI-forskerne Gudny Okkenhaug og Cathrine Eckbo jobber for å finne løsninger, slik at overskuddsmasser som i dag havner på deponier kan bli ressurser.

05.07.2023

NGI modellerer og tester ut grunnforholdene på månen

Fra 1967 til 1972 gjennomførte den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA en rekke romferder til månen. Nesten 400 kilo med jordprøver ble fraktet tilbake til jorda. NGI bruker nå CT-skanninger av 10.000 månepartikler fra Apollo-ekspedisjonene for å få mer kunnskap om månens overflate og hvordan grunnen vil oppføre seg når mennesker skal begynne å bygge på månen.

05.07.2023

Se opptak av NGIs arrangementer på Arendalsuka 2023

Mandag 14. august holdt NGI to arrangementer på Arendal Gamle Rådhus, gikk du glipp av de kan du se opptak her.

29.06.2023

NGI har blitt tildelt en stor kontrakt innen geovitenskap og geoteknisk ingeniørvirksomhet for Morgan, Mona og Morven offshore vindprosjekter

NGI har sikret en betydelig kontrakt fra EnBW og bp Joint Venture (JV) for Morgan, Mona og Morven offshore vindparker for levering av geo-konsulenttjenester og laboratorietesting.

Fundamentene settes først på havbunnen.
26.05.2023

Slik ser fundamentet for verdens dypeste vindpark til havs ut. Teknologien er norsk

Enorme bøtter er tunge føtter som holder vindturbiner på plass på havbunnen. Det dypeste bøttefundamentet ble installert på 58,6 meters vanndybde, som er ny verdensrekord.

19.03.2023

NGI og Cegal inngår samarbeid innen karbonfangst og karbonlagring for nullutslipp

Cegal og Norges Geotekniske Institutt (NGI) inngår partnerskap for å utvikle nyskapende teknologi for karbonfangst og -lagring. Målet er å lage løsninger som bidrar til en fremtid med netto nullutslipp av klimagasser. Partnerskapet slår sammen NGIs geovitenskapelige ekspertise med Cegals kompetanse på datahåndtering og teknologi for energibransjen.

17.03.2023

NGI lanserer en helt ny digital plattform som forbedrer kvalitet, samhandling og effektivitet i arbeidet med geotekniske grunnundersøkelser.

Grunnundersøkelser gir viktig informasjon om grunnforhold og reduserer kostnader og risiko i anleggs- og byggeprosjekter. NGI har de siste årene økt sin satsning på digital innovasjon og har utviklet en skyplattform, Field Manager, for å forbedre arbeidet med grunnundersøkelser og tilhørende data.

21.02.2023

Utviklet sjekkliste for å avdekke kostnadsdrivere i grunnen

Grunnforholdene er viktig i vurderingen av om en tomt er egnet for utbygging. TidligSøk er et verktøy utviklet av NGI for Statsbygg. Målet er allerede i konsept- og avklaringsfasen å avdekke risiko i grunnen som kan påvirke tid, kostnader, klima og miljø. Nå rulles metoden ut og skal brukes i alle Statsbyggs prosjekter.