Utnyttelse av grunnvarme fra løsmasser kan ha svært god lønnsomhet sammenlignet med andre energikilder med høyere kostnader for installasjon. BEAR skal optimalisere utformingen og driften av anleggene. Løsmasser skal defineres og beskrives som en energiressurs og energi-løsningen skal tilpasses bygninger og til lokale forhold med allerede kjente løsninger.
Prosjektet skal utvikle alternative løsninger og nye forretningsmodeller for leveranse av varme og kjøling med tanke på bærekraftige bygninger.
Prinsippskisse for bruk av energi-peler i jord som termisk sesonglager. Prinsippet er likt som for bergvarme, men hvor pelene har kortere lengder enn konvensjonelle energibrønner i berg (NVE, 2011)
Bakgrunn
Økt bruk av grunnvarme representerer et lokalt initiativ for utvikling mot et mer bærekraftig samfunn og et bidrag til å oppnå FN's og EU's mål om bærekraftige og energieffektive bygg.
I norsk sammenheng er grunnvarme ofte assosiert med energibrønner i berggrunnen, fordi de fleste bygninger som bruker energibrønner som energiløsning, ligger i områder med begrenset dybde til grunnfjellet. Kartlegging anslår at 64 % av bebygd areal i Norge ligger i slike områder (Geoklasse 3 – NVE, 2011). Områder med mer enn 30 meter dybde til berg (Geoklasse 4) utgjør ~26 % av bebygde områder i Norge.
Geoklasse 4 er typisk i dalfører og deler av Trøndelag, hvor tykkelsen på løsmassene kan være vesentlig mer enn 30 meter. Dette kan utgjøre en betydelig tilleggskostnad ved etablering av konvensjonelle grunnvarmeanlegg med energibrønner i berg. I dagens marked er det derfor et behov for kostnadseffektive løsninger som muliggjør bruk av grunnvarme også i områder med tykke løsmasser.
For å muliggjøre økt bruk av grunnvarme i områder med tykke løsmasser i Trøndelag vil BEAR teste nye løsninger for grunnvarme som bruker løsmassene som energikilde og som kan fungere som en integrert del av konstruksjonen, og dermed redusere kostnadene ved å etablere slike systemer. En slik løsning kan eksempelvis være "energipeler", der fundamenteringspeler for en bygning kan ha tilleggsfunksjonen som kilde til termisk energi for selve bygningen.
Slike systemer vil gjøre det mulig for bygninger på løsmasser å skaffe seg lokal fornybar energi til en relativt "lav" kostnad.
Delprosjekter
- AP1 - Forundersøkelser: Karakterisering av løsmasser for utnyttelse av grunnvarme tilpasset lokale grunnforhold, klima og brukerbehov ved et aktuelt prosjekt
- AP2 - Pilotprosjekt: Test av en ny og innovativ energiløsning i løsmasser i et lokalt byggeprosjekt i Malvik
- AP3 - Evaluering: Vurdering av bærekraft, kost/nytte og energiutnyttelsegrad for pilotprosjektet
- AP4 - Formidling: Formidle resultater fra BEAR til bransjen i Trøndelag, Norge og utlandet