Fonnbu
Fonnbu er NGIs forskningsstasjon i Grasdalen på Strynefjellet og ligger i ett av Norges mest snøskredutsatte områder. Feltstasjonen har siden 1973 fungert som forskningsbase for NGIs snøskredforskning og er i tillegg kurs- og tilholdssted for skredinteresserte fra inn- og utland.
Fonnbu skredstasjon Strynefjellet
På Fonnbu samler vi inn grunnlagsdata om vær- og snøforhold og kartlegger snøskred som utløses i området. Å forstå sammenhengen mellom vær og snødekkeutvikling, og dermed hvilke forhold som fører til snøskred, har vært et sentralt forskningstema på Fonnbu i 50 år.
Fonnbu fungerer også som base for eksperimenter i forsøksfeltet Ryggfonn som ligger noen kilometer lenger nede i Grasdalen. Her samles nasjonale og internasjonale samarbeidspartnere for å gjøre spregningsforsøk med kunstig utløste snøskred.
Forskningen omkring Fonnbu har siden starten vært preget av internasjonalt samarbeid. Allerede på 70-tallet hadde utenlandske forskere lengre forskningsopphold her, og hvert år inviteres forskere fra Østerrike for å delta på felteksperimentene i Ryggfonn. Da gamle Fonnbu brant ned i 2005 og ble gjenoppbygget i modernisert utgave, deltok over 40 skredeksperter fra Europa og Amerika under åpningen av Nye Fonnbu i 2006.
Dronevideo fra Fonnbu
Utleie av Fonnbu
Fonnbu leies ut til ulike skredfaglige aktører og samarbeidspartnere for kurs, utdanning og arrangementer.