Søk

Utviklet sjekkliste for å avdekke kostnadsdrivere i grunnen

Grunnforholdene er viktig i vurderingen av om en tomt er egnet for utbygging. TidligSøk er et verktøy utviklet av NGI for Statsbygg. Målet er allerede i konsept- og avklaringsfasen å avdekke risiko i grunnen som kan påvirke tid, kostnader, klima og miljø. Nå rulles metoden ut og skal brukes i alle Statsbyggs prosjekter.

Publisert 21.02.2023 , sist oppdatert 14.06.2023

– Metoden fungerer bra og vi har fått veldig positive tilbakemeldinger, sier Magnus Tenge, fungerende avdelingsdirektør i avdeling for bærekraft og spesialfag i Statsbygg.

Han leder seksjonene i Statsbygg der metoden brukes av innleide geoteknikere.

– Statsbygg bruker verktøyet i en tidlig fase og skal bruke den i alle våre prosjekter. Vi er i startfasen, så vi er i prosess for å bygge opp kunnskap internt og avklare roller og ansvar, sier Tenge.


25 faktorer som kan påvirke kostnader ved arbeider under bakken

Det er NGI – Norges Geotekniske Institutt som har bistått Statsbygg med å utvikle metoden og TidligSøk-verktøyet som gjør det mulig å avdekke forhold som kan fordyre en byggeprosess. NGI har identifisert 25 ulike faktorer som alle kan påvirke kostnader ved arbeider under bakken. Dette er for eksempel forurenset grunn, fare for å skade nabobygg med setninger, bekker som er lagt i rør og som må legges om, behov for peler eller tiltak for å stabilisere kvikkleire.

– Verktøyet, og ikke minst prosessen med å bruke det, har som hensikt å gi de involverte som skal vurdere én eller flere tomter en grov oversikt over grunnforhold på hver lokalitet og belyse om det er lokale problemstillinger som kan bidra til økonomisk usikkerhet i beslutningsgrunnlaget. Verktøyet fanger også opp om det er åpenbare mangler i grunnlaget som må utredes før et valg av konsept blir tatt. Dette vil bidra til at de ulike tomtene kan sammenlignes på et bedre og mer likeverdig grunnlag, sier Gunvor Baardvik, seniorspesialist ved NGIs avdeling for miljøgeoteknikk.

Gode kartverktøy gir basiskunnskap om tomtevalg

For å utvikle verktøyet gikk NGI sammen med Statsbygg gjennom flere store prosjekter for å identifisere hvordan grunnforhold ble tatt vare på i de tidligste fasene.

– Tradisjonelt er det å utføre grunnundersøkelser en god metode å få kjennskap til grunnforholdene, men dette er tiltak som tar tid og krever planlegging. I dag er det utviklet mange gode karttjenester som gjør det lettere å finne basiskunnskap om en tomt før man har rukket å gjøre grunnundersøkelser, sier Baardvik, og viser til karttjenester fra blant andre Norges Geologiske Undersøkelse (NGU), NVE – Norges vassdrags- og energidirektorat, Kartverket og Miljødirektoratet.

– Verktøyet ble derfor en oppsummering av de faktorene som det kan bli mest kostbart å overse. Videre er det gitt henvisninger til hvor man kan finne kart og data om de ulike faktorene. Når alt grunnlag er samlet, ser man konkret på sitt prosjekt, vurderer hver faktor etter tur, vekter dem basert på hva man tror de vil bety for kostnadene i det aktuelle prosjektet og gir dem en score fra null til tre. Til slutt får man en poengsum for hver faktor. En høy poengsum betyr at man må forvente at kostnadene relatert til den aktuelle faktoren vil bli store, og at faktoren bør sees nærmere på i en tidlig fase av prosjektet, sier Baardvik.

Lønnsom metode

Tenge i Statsbygg forteller at det fortsatt trengs litt mer innkjøring og tilpasning for å få tilnærmingen til å fungere for forskjellige typer prosjekter. Hos Statsbygg vil dessuten TidligSøk-verktøyet bli innarbeidet og knyttet til sikkerhet, helse og arbeidsmiljø. På spørsmål om Statsbygg vil anbefale bygge- og anleggsbransjen å ta i bruk verktøyet, er Tenge tydelig:

– Ja, innsatsen «betaler» seg senere i prosjektforløpet i form av bedre underlag for beslutninger.