Søk

Slik var Marie Gotaas (23) sommer i NGI

Nå reiser siste rest av årets sommerstudenter. NGI er allerede i gang med rekrutteringen av studenter som vil ha relevant arbeidserfaring sommeren 2025. Før du søker, kan du lese om Marie Gotaas' opplevelse av å ha sommerjobb i NGI.

Publisert 20.08.2024

Sommeren 2024 jobbet Marie Gotaas (23) i NGI som en del av det årlige sommerstudent-programmet.

Møt Marie

Marie Gotaas er 23 år og kommer fra Nøtterøy. For tiden studerer hun Ingeniørgeologi ved NTNU i Trondheim, hvor hun allerede har unnagjort tre av fem år. I sommer har hun hatt sommerjobb i Oslo, som en del av NGIs årlige sommerstudent-program.

En liten selfie i garderoben før dagens økt!

– I sommer har jeg vært sommerstudent hos NGI på avdelingen Ingeniørgeologi og bergteknikk. Da jeg kom til NGI på starten av sommeren fikk jeg tildelt Øyvind Dammyr som fadder, som har fulgt meg opp gjennom hele sommeren. Jeg ble også veldig godt tatt imot av avdelingsleder, Arnstein Aarseth og resten av gjengen på avdelingen. De første dagene gikk til mye administrativt og kurs i HMS for å gjøre meg klar til alt det spennende som hadde blitt planlagt at jeg skulle få være med på! Det var også en intro med alle de andre sommerstudentene som skulle være hos NGI gjennom sommeren, forteller hun.

Generisk kontroll i baneområde på natten

Allerede i sin første arbeidsuke tok fadder-Øyvind henne med på en generisk kontroll i baneområde Oslo.

– Da ble jeg henta rundt midnatt og tatt med til Kværnerbyen hvor vi møtte Torjus Rønningsland fra Baneservice. Generisk kontroll inkluderer både tunneler, bergskjæringer og støttemurer i baneområde Oslo. Dette arbeidet gjøres på natten da det er mindre trafikk i banesporene, fortsetter Gotaas.

Helt om dagen, helt om natten!

Sammen med Øyvind og Torjus, skulle Marie se på bergskjæringer langs jernbanen.

– Vår jobb var å se an behovet for supplerende bergsikring i form av bolter, nett eller sprøytebetong. Da så vi på nåværende sikring og om det var noen løse objekter, vegetasjon på toppen og generelt om ting eventuelt kunne treffe jernbanesporet. Vi utførte visuell inspeksjon og fotografering, samt 3D-fotogrammetri for noen utvalgte skjæringer. Etter en slik generisk kontroll leverer man funnene i form av en rapport, forklarer hun.

Fint da!

Det som blir verdens lengste og dypeste undersjøiske tunnel

– Uken etter dro Øyvind og jeg tre dager til Stavanger. NGI har oppdraget med utvidet kontroll av bergsikring i tunnel og forskjæringer på E39 Rogfast. Dette prosjektet blir verdens lengste og dypeste undersjøiske tunnel! Her ble det gjennomført kontrollbefaringer på Bokn med gjennomgang av dokumentasjon og befaring av tunnel og bergskjæringer. Vi fulgte både dagskift og kveldsskift og utnyttet tiden med assisterende byggeleder, ingeniørgeolog og kontrollingeniørene godt, forteller hun.

Det er ikke alt man vet før man har spurt. Da er det fint å vite at det er rom for å stille spørsmål.

– Dette var første gang jeg var i en tunnel under driving, som var utrolig spennende. Det var også utrolig lærerikt da alle jeg møtte der var utrolig imøtekommende og både viste og forklarte alt jeg skulle lure på, legger hun til.

Iskrem til besøket i Sogn-Ulven tunnelen

Marie forteller også at hun fikk bli med Ida Rongved som for tiden jobber som kontrollingeniør i Sogn-Ulven tunnelen.

– Ida er med på å kontrollere at entreprenørene følger opp sine forpliktelser, samtidig som hun skal bidra inn i problemløsing på anleggsplassen. Statnett bygger kabelforbindelse mellom transformatorstasjonene på Sogn og Ulven. De to jordkabelforbindelsene som i dag går mellom Sogn og Ulven er fra 1950- og 60 tallet, og må derfor erstattes for å sikre strømforsyning i og rundt Oslo i fremtiden.

Til vanlig jobber Ida på avdelingen Ingeniørgeologi og bergteknikk, men er nå utleid til Statnett som kontrollingeniør. Her jobber hun skift med to uker på og to uker av, der de bytter på å ha natt og dagskift.

– Her forteller Ida meg om viktighet av god kommunikasjon og samarbeid med tunnelarbeiderne. Jeg er med Ida på en runde rundt i tunnelen og ser hva de holder på med, før jeg reiser tilbake til kontoret. Ida skulle videre og kjøpe is til alle arbeiderne på anlegget før hun skulle ut i sommerferie, og understreker viktigheten av å sørge for at arbeidsplassen er et hyggelig sted å være for alle som er der, forteller Marie.

Feltarbeid i Flåm

I løpet av sin tid som sommerstudent i NGI, fikk Marie også tid til litt ferie, men før den tid ble det en uke med feltarbeid i Flåm tilknyttet NGIeren Amanda DiBiagios PhD-prosjekt. Amanda og hennes veileder Vittoria Capobianco (NGI) hadde også invitert med seg en gruppe fra Bern University of Applied Sciences, ledet av professor Massimiliano Schwarz. Medsommerstudent Lisbeth Vedå var også med.

Kontor med utsikt?

– Fokuset i DiBagios forskning er på å kvantifisere effekten av vegetasjon på skråningsstabilitet, og dermed hvordan vi kan plante trær for å sikre mot skred. Studieområdet er ved Ryo i Aurland kommune. Der har de installert en del overvåkningsutstyr for å kunne følge med på de hydrologiske og klimatiske forholdene i området, forklarer hun.

Feltarbeidet denne gangen bestod av å kartlegge utbredelsen av røtter i bakken nær enkelte trær. De tok også med seg noen røtter tilbake som de skulle teste i laboratoriet for å teste strekkstyrke. 

– Etter ferien fikk jeg også være med Amanda og Vittoria ned på OsloMET for å teste røttene vi hadde tatt med oss fra Flåm i lab. Der møtte vi professor Rafael Borrajo-Pelaez og labtekniker Rune Orderløkken som hjalp oss med testingen, forteller Marie.

Når røttene skal sankes!

Asdølsjuvet naturreservat

I sin siste uke hos NGI fikk hun bli med senioringeniør Eivind Stein på befaring av et ras i Asdølsjuvet naturreservat i Lier kommune.

Ville ikke hatt noen av de steinklossene i hodet!

– Langs bekken går det en blåmerket tursti oppover juvet. På et punkt har det gått et ras. Det er uklart når, men det antas å ha skjedd en gang i løpet av de siste seks månedene. Befaringen er utført som visuell inspeksjon, samt målinger av sprekkesett, sammen med en representant fra Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus og en representant fra Lier kommune.

Kontortid innimellom slagene

Mellom utfluktene, fikk Marie også føle på kontoroppgavene:

– Når jeg har vært på kontoret hat jeg fått prøvd meg på å skrive teknisk notat, bidra i rapport skriving, Research til Fripro prosjekt med Georg Erharter om International Rock type distributions. I tillegg har avdelingen vært utrolig flinke til å ta meg med på møter for å få mest mulig innsikt i hvordan det er å være fast ansatt i avdelingen. Det innebærer alt fra ressursmøte, områdemøte, allmøte med hele NGI. 

Portrettbilde avArnstein Aarset

Arnstein Aarset

Avdelingsleder Ingeniørgeologi og bergteknikk arnstein.aarset@ngi.no
+47 976 00 103