Satellittbasert overvåking av flytende plast i havet: En ny mulighetsstudie
I samarbeid med SALT har NGI nylig avsluttet en spennende mulighetsstudie for Miljødirektoratet. Studien undersøkte potensialet for et satellittbasert overvåkings- og varslingssystem for flytende plast i havet.
F.V. Nellie Sofie Body og Regula Frauenfelder. ( NGI)
Plastforurensning i marine miljøer har blitt et stadig større problem over hele verden.
– Den totale mengden plast i havet og på strendene våre er fremdeles i stor grad ukjent, men det er estimert at 95 % av marint avfall som flyter på overflaten er plast. Dette gjør plast til hovedfokuset i de fleste overvåkningsstrategier for marin forsøpling, forklarer Nellie Sofie Body. Hun er prosjektingeniør ved NGI.
For å utvikle effektive strategier for å redusere og til slutt eliminere plastavfall i havene, er overvåking og kartlegging av marin forsøpling avgjørende. Over hele verden iverksettes det statlige strategier for å bekjempe marin forsøpling, men effektiviteten til disse strategiene er vanskelig å estimere uten verktøy for systematisk overvåking over brede romlige og tidsmessige skalaer.
NGI og SALT samarbeider for Miljødirektoratet
SALT er et uavhengig forsknings- og rådgivningsselskap i Svolvær som spesialiserer seg på marin forurensning, marin forvaltning og kystutvikling, med mål om å bidra til bærekraftige hav og proaktiv kystutvikling.
I samarbeid med SALT har NGI (Norges Geotekniske Institutt) nylig avsluttet en spennende mulighetsstudie for Miljødirektoratet. Studien undersøkte potensialet for et satellittbasert overvåkings- og varslingssystem for flytende plast i havet. Prosjektet involverte Nellie Sofie Body, Benjamin Allen Lange og Regula Frauenfelder fra NGI, samt Johanne Rydsaa, Marthe Larsen Harr og Carl Höjman fra SALT.
Utfordringer og anbefalinger
En av de største utfordringene er mangelen på data for validering av satellittdeteksjon fra norske områder. Dette betyr at vi ikke vet hvor mye flytende plast som finnes i norske havområder, eller hvor dette eventuelt samler seg opp.
– Derfor anbefales det å initiere et overvåkingsprogram med en pilotperiode der fokus er på innhenting av slike data, samt testing, evaluering og videreutvikling av eksisterende metodikk for å tilpasse denne til norske forhold, fortsetter Nellie.
Den teknologiske utviklingen på dette feltet har i stor grad vært basert på feltarbeid i mildere breddegrader som Middelhavet. Det er utfordrende å overføre metodikken til Norskekysten, hvor hardt klima, med vind og bølger, mye skyer og mørke skaper vanskelige forhold for satellittovervåking. Rapporten beskriver hvordan man kan tilpasse seg til disse særnorske forholdene og gir anbefalinger for oppsett av et mulig norsk overvåkings- og varslingssystem.
Veien videre
Denne studien markerer et viktig skritt mot bedre overvåking av plastforurensning i norske havområder og jobber direkte mot FNs bærekraftsmål «Livet i havet.» Flytende makroplast større enn 10m er en av indeksene som inngår i dette målet.
– Ved å implementere anbefalingene fra rapporten, kan vi få en bedre forståelse av omfanget av plastforurensning og utvikle mer effektive strategier for å bekjempe dette globale problemet, avslutter hun.
Benjamin Allen Lange. ( NGI)
( NGI)
( NGI)
Nellie Sofie Body
Prosjektingeniør II Fjernanalyse og geofysikk nellie.sofie.body@ngi.no+47 975 85 889
Regula Frauenfelder
Teknisk ekspert Fjernanalyse og geofysikk regula.frauenfelder@ngi.no+47 976 85 864