På IUG-oppdrag til Uganda for å undersøke hvordan teknologi kan hjelpe mennesker på flukt
– Oppdraget ga meg verdifull erfaring som mentor, innsikt i humanitært arbeid, viktigheten av innovasjon, og hvordan få fram de menneskelige perspektivene i forskning, sier Nellie Sofie Body fra NGI – Norges Geotekniske Institutt om oppdraget for Ingeniører Uten Grenser (IUG).

NGIs Nellie Sofie Body på vei til Flyktninghjelpens kontor for mentoroppdrag for Ingeniører Uten Grenser. Foto: Privat
I februar 2025 dro hun sammen med to masterstudenter fra NTNU på en ukes opphold hos Flyktninghjelpen i Ugandas hovedstad Kampala. Tema for masteroppgaven: Å undersøke hvordan Flyktninghjelpens bruk av teknologi kan hjelpe flyktninger i Uganda.
– Som mentor var jeg med studentene på alt arbeidet og veiledet dem i arbeidet med å samle inn data gjennom semistrukturerte intervjuer, sier Body.
Til daglig jobber Body med spørsmål knyttet til klima og naturfare.
– Oppdraget i Uganda tydeliggjorde at de arbeidsmetodene vi bruker på NGI, også kan brukes på andre fagområder. Fra NGI har jeg erfaring med å bruke semistrukturerte intervjuer i forskning og kunne rådgi studentene om blant annet hvordan man bygger opp et godt intervju, sier Body.
Varm, østafrikansk mottakelse
Body og de to NTNU-studentene bodde på hotell i gåavstand fra Flyktninghjelpens lokaler. I forkant hadde de vært gjennom sikkerhetsbrief hos IUG og Flyktninghjelpen og det digitale sikkerhetskurset "BSAFE".
– Det var god oppfølging før vi dro, og vi følte oss godt forberedt. I Kampala var det mye fokus på sikkerhet, med væpnede vakter ved hotellet og bruk av fingeravtrykk for å åpne døra til kontoret hos Flyktninghjelpen. Da vi var der, var det utbrudd av virussykdommene Ebola og Mpox, og derfor mye fokus på håndhygiene og gjennom temperaturmålinger sjekke om folk var syke, sier Body.
Men det hun først og fremst husker fra dagene i Kampala, var humoren og latteren i møtet med de ansatte hos Flyktninghjelpen.
– Første dagen var de høflige. Men allerede fra dag to kom de spøkefulle kommentarene og humoren. Folk var veldig hyggelige. Jeg trives veldig godt i en slik åpen og utadvendt kultur som den jeg møtte i Kampala.
Endring kan skape innovasjon
Body og studentene fikk se på nært hold effekten av Donald Trumps politikk for bistandsarbeid. Flyktninghjelpen i Kampala deler bygning og garasje med USAID. Her sto USAIDs biler urørte i garasjen, og kontorene var folketomme.
– Til tross for en krevende situasjon, var det flere bistandsarbeidere som trakk fram at endringer også kan skape innovasjon og tvinge fram det å få på plass gode systemer som støtter opp under arbeidet. Oppgaven til studentene om bruk av teknologi for å hjelpe mennesker på flukt blir derfor enda mer relevant, sier NGI-forskeren.
Innovasjonssentre for å tette utdanningsgap
I Kampala opplevde Body og studentene i praksis hvordan flyktninger kunne få hjelp til å låne pc for å tilegne seg ny kunnskap eller få fullført avbrutt utdanning.
– Flyktninghjelpens tilbud ved disse Digital Innovation Hubs i Kampala er gratis. Jeg kommer til å huske samtalene med disse menneskene på flukt fra Sudan, Kongo og Eritrea. De har akkurat de samme framtidsdrømmene som oss i Norge. Som nordmann har vi alle muligheter. Som mentor var det derfor fint å kunne bidra med det jeg har av kunnskap og erfaringer, sier Body.

Hassan Mpanga (Flyktninghjelpen), Branny Lin (student, NTNU), Ragnhild Bodsberg (student, NTNU) og Nellie Sofie Body (mentor, NGI) jobbet sammen for å samle inn data om hvordan Flyktninghjelpens bruk av teknologi kan hjelpe flyktninger i Uganda. Foto: Privat.

Nellie Sofie Body
Prosjektingeniør I Fjernanalyse og geofysikk nellie.sofie.body@ngi.no+47 975 85 889