Økt etterspørsel etter damsikkerhetskompetanse – NGI opprettet egen avdeling for damsikkerhet
Klimaendringer, høye sikkerhetskrav, ny kunnskap og etterslep på vedlikehold gjør at mange dammer, både her hjemme og internasjonalt, trenger nye sikkerhetsvurderinger og oppgraderinger. NGI – Norges Geotekniske Institutt har nå opprettet en egen avdeling for damsikkerhet.
Stor interesse og etterspørsel fra samarbeidspartnere har gjort at NGI - Norges Geotekniske Institutt har etablert en egen avdeling som jobber med damsikkerhet. ( Adobestock)
– Stor interesse og etterspørsel fra våre samarbeidspartnere gjorde at vi nylig etablerte en egen avdeling som jobber med damsikkerhet, sier Arnkjell Løkke, Avdelingsleder for Damsikkerhet ved NGI.
Arbeidet med å sikre dammer har utviklet seg med blant annet bedre materialforståelse og bruk av avanserte numeriske modeller og sannsynlighetsberegninger. For NGI er det geofagene som er nisjen. NGIs ekspertkompetanse inkluderer blant risikovurderinger, overvåkning og fjernanalyse, avanserte numeriske beregninger, og testing av materialer i NGIs laboratorier i Oslo, Houston og Perth.
– Dammer er unike konstruksjoner fordi det ofte er geofagene som er i fokus. For å se helheten må vi forstå både geoteknikk, geologi og geofarer, sier Løkke.
Dimensjoneres for ekstreme hendelser
Fra 1960-tallet ble det prosjektert og bygget flere hundre dammer i Norge, og NGI var ledende i mange av disse prosjektene. Disse er blitt fulgt opp av dameier med jevnlig vedlikehold og revurderinger som følge av et stadig mer skjerpet regelverk.
– NGI har siden 1960-tallet designet og hatt kontroll under bygging på over 100 fyllingsdammer i Norge og i utlandet. De siste tiårene har vi ikke hatt en egen avdeling for dammer på NGI, men nå ønsker vi igjen å samle kompetansen og satse på damsikkerhet, sier Løkke.
Det ligger nå an til at damsikkerhetsforskriften, som beskriver krav til norske damanlegg, snart skal revideres. Regelverket er strengt.
– Dammer er kritiske konstruksjoner, hvor konsekvensene hvis noe går galt er enorme. Generelt dimensjoneres dammer for ekstreme hendelser, som f.eks. en tusenårsflom. Dette gjør at man har tid til å gjøre eventuelle nødvendige tiltak for at dammer skal takle også et fremtidig klima, sier Løkke.
Ekspertkompetanse innen dammer
Mange av NGIs nåværende oppdrag innenfor damsikkerhet foregår i utlandet.
– Vi har nylig gjennomført risikovurderinger av over 25 store damkonstruksjoner i Norge, Sverige, Peru, India, Albania, Skottland, Frankrike og Canada, sier Løkke.
Når det som skal bli verdens høyeste dam, Rogun-dammen på 335 meter, nå bygges i Tadsjikistan, gir NGI ekspertråd innenfor damsikkerhet og instrumentering. I tillegg deltar NGI aktivt i internasjonale fora knyttet til damsikkerhet.
– Vi sitter i en rekke ekspertpaneler knyttet til gruvedammer, International Tailings Review Board (ITRB), og vi er aktive i den internasjonale damkomitéen International Commission of Large Dams (ICOLD) der vi representerer Norge i de tekniske komiteene innen damsikkerhet, jordskjelv og gruvedammer, sier Løkke.
Tidligere administrerende direktør for NGI, Kaare Høeg, var ICOLD-president fra 1997-2000.