Nytt prosjekt skal styrke Norges rolle innen havvind
ProWind tar sikte på å etablere en unik nasjonal infrastruktur for forskning dedikert til havvind. Prosjektet fikk nylig innvilget støtte fra Forskningsrådet.
– Offshore fornybar energi spiller en avgjørende rolle i EUs Green Deal og REPowerEU, og er sentral i overgangen til netto nullutslipp, sier NGIs direktør for Geodata og teknologi, Kristoffer Skjolden Skau. ( NGI)
Prosjektet har som hovedmål å legge til rette for forskning, nytenkning og bærekraft i systemer for fundamentering av havvind. ProWind vil muligjøre fysisk testing i forskjellig skala, fra jordoppførsel under varierende belastning på elementnivå (i laboratorium), til utprøving av nye teknologikonsepter og modeller i stor skala (i felt). I tillegg vil prosjektet ha datainnsamling av marine økosystemers respons på installasjoner på havbunnen.
Fikk innvilget støtte fra Forskningsrådet
Tidligere i høst fikk ProWind innvilget støtte fra Forskningsrådet. Det er søkt om forskningsmidler på over 89 millioner, og NGI håper sluttbevilgningen blir så nær opp til denne summen som mulig. Støtten markerer et viktig skritt i arbeidet med å etablere nasjonale samarbeid innenfor fundamenteringsteknologi innen havvind.
Kristoffer Skjolden Skau er direktør for NGIs markedsområde Geodata og teknologi. Han forteller at midlene gjør det mulig for norske miljøer å utvikle teknologi som gir norske bedrifter konkuransefortrinn, i tillegg til å kunne løse komplekse utfordringer knyttet til vindprosjekter til havs. Fysisk testing er avgjørende for å utvikle teknologi som kan brukes.
Skau presiserer at en stor andel av bevilgningen handler om investering i utstyr.
Sugeankerfundament for havvindturbiner. ( NGI)
Nøkkelrolle i det grønne skiftet
Fornybar energi er avgjørende for å nå EUs ambisiøse mål for grønn omstilling. Når Norge nå satser på havvindprosjekter på kontinentalsokkelen, blir det stadig viktigere å utvikle effektive fundamentering- og ankersystemer.
– Offshore fornybar energi spiller en avgjørende rolle i EUs Green Deal og REPowerEU, og er sentral i overgangen til netto nullutslipp, sier Skau.
Ved å tilrettelegge for forskning på utfordringene og usikkerhetene knyttet til geoteknikk og miljøpåvirkning innen havvind, kan ProWind bidra til å sikre at nye prosjekter kan møte de strenge kravene til sikkerhet, kostnadseffektivitet og bærekraft.
– En slik satsning er også nødvendig for at Norge skal beholde sin sentrale plass i utvikling av offshore teknologi - nå rettet mot vind, forklarer han.
NGIs tradisjon for eksperimentell forskning gjennom modell- og felttesting har vært sentral for å utvikle nye fundamenteringsmetoder.
Løsning på kritiske utfordringer
Ved å etablere fasiliteter som kan tilby multi-skala geotekniske modellforsøk, simulere realistisk belastning av miljøet på havbunnen, samle og tilgjengeliggjøre forskningsdata fra Marin Energy Test Centre (METCentre) utenfor Karmøy, vilprosjektet fylle gapet i dagens forskningsinfrastruktur. Dataene fra ProWind vil gi viktig ny innsikt i fundamenteringsteknologier og effektene av disse, og kunne danne grunnlag for fremtidig beslutningstaking.
– ProWind tar sikte på å løse presserende behov innen havvindforskning, blant annet ved å simulere ikke-lineære flerretningsbelastninger, og studere jordadferd på både element- og feltnivå, forklarer Skau.
Prosjektet bidrar også til å fremme utdanning og rekruttering av fremtidens arbeidsstyrke gjennom samarbeidet med NTNU og OsloMet, samtidig som det ivaretar miljøet.
Vil bidra til økt sikkerhet og kostnadseffektivitet
ProWind vil ha en betydelig effekt på utviklingen av havvind i Norge, både økonomisk og miljømessig. Gjennom forskningen som skal gjøres i infrastrukturen, vil usikkerheter og risiko reduseres.
– Resultatene fra ProWind vil bidra til økt sikkerhet og kostnadseffektivitet i utviklingen av havvind, samtidig som prosjektet vil styrke Norges posisjon som en global forskningshub, avslutter han.
Ved å legge til rette for samarbeid mellom forskningsinstitusjoner og næringslivet, vil ProWind spille en nøkkelrolle i Norges overgang til en grønn og bærekraftig energiframtid.
Samarbeidspartnere i ProWind-prosjektet
ProWind-prosjektet samler ekspertise fra seks verdensledende organisasjoner og forskningssentre, som sammen skal realisere den nasjonale forskningsplattformen for fundamentteknologi innen havvind. NGI, sammen med ProWind partnere NTNU, OsloMet, NIVA, Akvaplan-niva og Marin Energy Test Centre (Norwegian Offshore Wind), bringer alle med seg spesialisert kunnskap og ressurser som er avgjørende for å løse de komplekse utfordringene knyttet til offshore vindutvikling.
Dette sterke samarbeidet mellom akademia, næringsliv og forskningsinstitusjoner vil være avgjørende for å nå ProWinds ambisiøse mål.