NGI blir nytt medlem av Framsenteret i Tromsø
– Medlemskapet markerer en viktig milepæl for NGI. Det styrker vår mulighet til forskningssamarbeid innen geofarer og klimatilpasning i nordområdene, sier Dominik Lang, direktør ved Naturfare i NGI - Norges Geotekniske Institutt.
Fra åpningen av NGI’s kontor i Tromsø. F.v.: Erlend Moster Knudsen (leder NGIs avdeling Klimatilpasning og hydrodynamikk) sammen med de seks tilskuddene ved NGIs Tromsø-kontor. Piotr Kupiszewski (tidligere sikkerhetsrådgiver i felt ved Norsk Polarinstitutt), Elise Morken (Prosjektingeniør II), Holt Hancock (Prosjektingeniør), Ingjerd Davøen (tidligere koordinator for klimatilpasning i Tromsø kommune) og Anders Kleiven (Prosjektingeniør II). Sindre Fritzner (tidligere hos Multiconsult Tromsø) var ikke til stede da bildet ble tatt. ( NGI)
Framsenteret er et nasjonalt senter for klima- og miljøforskning i nordområdene, som består av en rekke forskningsinstitusjoner og kunnskapsbedrifter. Like etter åpningen av NGIs nye Tromsø-kontor i oktober, sendte NGI inn en søknad om medlemsopptak i Framsenteret. Den er nå ferdig behandlet av Klima- og miljødepartementet.
Full støtte fra styringsgruppen
– Regjeringen støtter Framsentersamarbeidet fordi institusjonene i Tromsø bidrar med viktig forskning i nordområdene, forklarer Bo Andersen.
Bo Andersen leder Framsenterets styringsgruppe. Han mener at senteret vil dra nytte av NGIs ekspertise på skred.
– NGI søkte om medlemskap og fikk full støtte fra styringsgruppen og alle medlemmene. Klima- og miljødepartementet har derfor inkludert NGI i samarbeidet, fortsetter Andersen.
Nyetablert i Tromsø, men erfaren i Arktis
Denne høsten etablerte NGI et nytt kontor i Tromsø for å bidra med kompetanse om klimatilpasning og sikring mot naturfarer.
– Med vårt nye kontor i Tromsø og våre pågående prosjekter i Arktis, er vi godt posisjonert til å støtte Framsenteret i å nå sine mål. Vi ser frem til å samarbeide med de andre medlemmene for å utvikle fremragende arktisk forskning og innovative løsninger på klima- og miljøutfordringer, sier områdedirektør for Naturfare i NGI, Dominik Lang.
Han forteller hvordan det hele begynte for NGI i nord med prosjekter innen veibygging og gruvedrift på Svalbard.
– Siden den gang har vi utvidet vår portefølje innen arktisk forskning og utvikling til å omfatte geoteknikk, geofarer, klimatilpasning, fjernmåling og miljøforskning. I tillegg har vi flere andre pågående offentlig finansierte forskningsprosjekter i Arktis. Nå gleder vi oss til å styrke forskningssamarbeidet i nordområdene, avslutter Lang.