Søk

De er de første som tar geoteknikk-master ved OsloMet

– Et aspekt ved studiet som jeg virkelig liker, er muligheten til å besøke NGI. Her har vi tilgang til et toppmoderne laboratorium og mulighet til å lære av de aller beste på feltet, forklarer Jacob Comung Emesun.

Publisert 05.03.2024
Fredrik og Jacob, iført hver sin blå laboratoriefrakk, står i et mekanisk laboratorium og kikker på en gul maskin.

Det er ikke første gang Fredrik Holen og Jacob Comung Emesum besøker laboratoriet til NGI i Oslo. ( Bilde: Krister Jung-Lian)

Vi møter Jacob Comung Emesun og Fredrik Holen i laboratoriet ved NGI, Norges Geotekniske Institutt, i Oslo. De er to av fem som utgjør det første kullet i den nyetablerte spesialiseringen i geoteknikk ved OsloMet.

Her nede på laboratoriet er det lett å gå seg vill, men gutta har vært her før og leder an. Flere av studiets professorer er NGI-eksperter, og deler av studiet foregår faktisk her i laboratoriet.

– Et aspekt ved studiet som jeg virkelig liker, er muligheten til å besøke NGI. Her har vi tilgang til et toppmoderne laboratorium og mulighet til å lære av de aller beste på feltet, forklarer Jacob Comung Emesun.

Geotekniske ingeniører er etterspurt

Begge har lagt merke til at det er stor etterspørsel etter geotekniske ingeniører, og at denne spesialiseringen kan være et trygt og fremtidsrettet valg.

– Grunnen til at jeg valgte spesialiseringen i geoteknikk er fordi jeg ønsker å forstå hvordan jordens materialer påvirker konstruksjoner. Jeg har også hørt at det er et ettertraktet yrke med konkurransedyktig lønn, smiler Fredrik Holen lurt.

God balanse mellom teori og praksis

I tillegg til å være ettertraktede fagfolk etter endt utdanning og ha en iboende interesse for jorda, setter gutta pris på bredden i studiet.

– Jeg valgte dette programmet på grunn av balansen mellom den teoretiske og praktiske tilnærmingen til faget. Så langt har jeg lært mye om de mekaniske egenskapene til jorda, men på læringskurven vil jeg si at vi fortsatt er på en stigning, sier Emesun og ler.

Holen påpeker også helheten i studien.

– Jeg har hatt stor nytte av studiet så langt – blant annet med å få en grundig og helhetlig forståelse av hvordan geoteknikk fungerer, fra jordprøvetaking til dimensjonering og utforming av fundamenter. Det er virkelig noe som kan være nyttig i fagfeltet, forklarer Fredrik Holen.

Samfunnsansvar spiller en avgjørende rolle i valg av fordypning

– Det uheldige kvikkleireskredet som gikk i Gjerdrum for tre år siden var faktisk en utløsende faktor for min beslutning om å studere geoteknikk. Jeg ønsket å få kompetanse i geoteknikk slik at jeg kan bidra til å redusere faren for fremtidige skred, sier Jacob Comung Emesun.

På spørsmål om hvilke råd de vil gi til fremtidige geotekniske ingeniørstudenter, anbefaler Holen å delta på alle forelesninger og øvinger:

– Programmet har svært engasjerte og dyktige forelesere, noe som gjør det veldig verdt å delta. Vi har gode diskusjoner som bidrar til et positivt læringsmiljø – som fører til en svært verdifull læringsopplevelse.

Emesun er enig og legger til at han på det varmeste kan anbefale programmet til andre som nå velger studieprogram.

– Denne spesialiseringen gir oss studenter de nødvendige verktøyene som kreves for å møte fremtidens utfordringer som geotekniske ingeniører, sier Jacob Comung Emesun.

Fredrik og Jacob iført blå labfrakker. I bakgrunnen ser man typiske laboratorieteknisk utstyr.

Vi møtte Fredrik og Jacob i NGI-laben. En del av geoteknikk-masteren på OsloMet foregår her. ( Bilde: Krister Jung-Lian)

Fredrik poserer ved siden av røntgenmaskina.

Fredrik poserer ved siden av røntgenmaskinen. ( Bilde: Krister Jung-Lian)

Jacob iført blå labfrakk i en teknisk lab.

( Bilde: Krister Jung-Lian)

Jacob og Fredrik lener seg over og titter på noen steinprøver.

( Bilde: Krister Jung-Lian)

Jacob bærer et metallrør man bruker til jordprøvetaking.

( Bilde: Krister Jung-Lian)

Fredrik og Jacob prøver å undersøke en jordprøve.

Spesialiseringen i geoteknikk gir studentene de nødvendige verktøyene som kreves for å møte fremtidens utfordringer som geotekniske ingeniører. ( Bilde: Krister Jung-Lian)