Søk

Campus Ullevål: Et fyrtårn for bærekraftig byggepraksis

I byggingen av eget hovedkontor tester Norges Geotekniske Institutt (NGI) ut bruk av spunt som energilager – en pionersatsning for å redusere byggebransjens klimafotavtrykk.

Publisert 13.11.2023

Energispunt innebærer å benytte spunt, som brukes for å stabilisere byggegroper, som et termisk energilager

Byggebransjen er under stort press om å finne innovative løsninger for å redusere energiforbruk og miljøpåvirkning. I oppføringen av næringsbygget Campus Ullevål løfter Norges Geotekniske Institutt (NGI) bærekraftig prosjektutvikling til nye høyder ved å teste ut det innovative konseptet «energispunt». 

Energispunt innebærer å benytte spunt, som brukes for å stabilisere byggegroper, som et termisk energilager. 

– Generelt er det høyt fokus på bærekraft i konstruksjon og byggeprosess av store kontorbygg, men det har vært relativt lite fokus på bærekraft i fundamenteringen. Dette prosjektet er det første i Norge som planlegger bruk av energispunt. Målet er å sette standarden for fremtidige byggeprosjekter i landet, sier Sondre Gjengedal, prosjektrådgiver i miljø- og ingeniørteknologi ved NGI.

 

Dette prosjektet er det første i Norge som planlegger bruk av energispunt, sier Sondre Gjengedal ( NGI)

Stort potensial 

Campus Ullevål eies i partnerskap av Aspelin Ramm og NGI, og blir sistnevntes nye hovedkontor. NGI har rollen som rådgivende ingeniør geoteknikk (RIG) og prosjekterer utgraving og fundamentering i eget byggeprosjekt.

Tomten til Campus Ullevål er plassert på et område med tykke løsmasser. Når byggeprosessen er ferdig får spunt en ny oppgave som varmelager, som utveksler termisk energi med jordmassene rundt bygningen. Dette gjør det mulig for bygningen å gjenvinne overskuddsenergien på et senere tidspunkt.  

– Energispunten vil brukes til å kjøle ned bygget om sommeren og varme opp bygget på kalde vinterdager. Dette vil bidra til å redusere effekttoppene i energisystemet, sier Sondre Gjengedal i NGI.

Campus Ullevål-prosjektet estimerer at energispunten vil generere 150–250 MWh energiytelse for både varme og kjøling per år, og forventer en termisk effektytelse på 25–75 kW.

Løsningen dekker kun deler av byggets energibehov, men vil hjelpe spesielt med å redusere belastningen på strømnettet eller fjernvarmenettet i perioder med høyt effektbehov.

Bærekraft i praksis 

Mange byggeprosjekter i Norge bruker spunt, som ofte blir stående igjen i bakken etter at bygget er ferdig. Energispunt gjør at man utnytter den til noe nyttig.

– Målet er å være en modell for fremtidige byggeprosjekter i Norge, og vise hvordan byggebransjen kan være en aktiv deltaker i overgangen til en mer bærekraftig fremtid, sier Lars Andresen, administrerende direktør i NGI.

– Campus Ullevål setter en inspirerende standard for hvordan bygg kan bli både funksjonelle og miljøvennlige. Energispunt er ikke bare en teoretisk idé. Campus Ullevål implementerer bærekraft i en praktisk sammenheng. 

– Målet er å være en modell for fremtidige byggeprosjekter i Norge, og vise hvordan byggebransjen kan være en aktiv deltaker i overgangen til en mer bærekraftig fremtid, sier Lars Andresen, administrerende direktør i NGI. ( NGI)

Portrettbilde avSondre Gjengedal

Sondre Gjengedal

Senioringeniør Miljø og Ingeniørgeologi sondre.gjengedal@ngi.no
+47 97191567