Prosjektperioden var 1. september 2012 til høst 2015, med 23 partnere fra privat og offentlig sektor, som sammen med Norges forskningsråd støttet prosjektet. En ny søknad om bevilgning til fortsettelse av forskningen i et BegrensSkade 2, ble sendt og godkjent av Norges forskningsråd. Se omtale av dette her.
Grunnarbeider medfører ofte uventede og uønskede skader på naboeiendommer og nærliggende infrastruktur. Det ligger derfor et betydelig potensiale i å utvikle nye metoder og forbedre prosedyrer for å unngå eller begrense slike skader innenfor bygge-, anleggs- og eiendomsbransjen. Forbedret utførelse gir besparelse ved redusert antall skader, raskere gjennomføring, mindre forsinkelser og færre tvistesaker.
BegrensSkade har hatt som mål å utvikle nye utfør-elsesmetoder og forbedre samhandlingsprosesser, for å begrense skader som kan tilbakeføres til grunn- og fundamenteringsarbeider. Prosjektet har sett på hele kjeden av årsaker og forbedringsmuligheter fra prosjektering av grunn- og fundamenteringsarbeider til utførelse og oppfølging. Arbeidet er utført innen flere delprosjekter.
Bakgrunn for prosjektet
BegrensSkade har som mål å utvikle nye utførelsesmetoder og å forbedre samhandlingsprosesser for grunnarbeider, fundamenteringsløsninger og utfordringer i bygg- og anleggsbransjen knyttet til grunnforhold.
Bakgrunnen for forskningsprosjektet BegrensSkade er at det oppstår for mange uventede og uønskede skader på naboeiendommer som følge av fundamenteringsarbeider, spesielt i forbindelse med utførelse av stagboring og setting av stålkjernepeler, men også andre fundamenteringsarbeider.
Det ligger derfor et betydelig potensial i å utvikle nye metoder og bedre prosedyrer for å begrense og unngå slike skader innenfor bygg, anlegg og eiendomsbransjen. Nyutviklinger i prosjektet vil bidra til å begrense deformasjoner og skader som kan tilbakeføres til fundamenteringsarbeider. Forbedret utførelse gir besparelse ved redusert antall skader, raskere gjennomføring, mindre forsinkelser og færre tvistesaker.
Prosjektet vil se på hele kjeden av mulige årsaker og forbedringsmuligheter. I oppstarten av prosjektet vil det samles inn data og erfaringer fra utførte prosjekter og kartlegge årsaker til skader. Deretter skal det utvikles og dokumenteres nye metoder og tiltak som vil begrense skader, samt utvikles verktøy for fare-, sårbarhets- og risikovurdering for valg av optimal løsning.
BegrensSkade har hatt som mål å utvikle nye utførelsesmetoder og forbedre samhandlingsprosesser, for å begrense skader som kan tilbakeføres til grunn- og fundamenteringsarbeider innenfor bygg-, anleggs- og eiendomsbransjen. Prosjektet har en bred tilslutning fra den norske BA-bransjen med 23 partnere, med representanter fra alle aktører (byggherrer, entreprenører, underentreprenører, konsulenter, eiendoms- og forsikringsselskaper samt forskningsinstitutt og universitet). Prosjektet har sett på hele kjeden av årsaker og forbedringsmuligheter fra prosjektering av grunn- og fundamenteringsarbeider til utførelse og oppfølging. BegrensSkade er delt opp i seks delprosjekter:
- DP1+2 Kartlegging av årsaker til skader
- DP3 Videreutvikling av metoder for å begrense skader
- DP4 Dokumentasjon av nye metoder
- DP5 Verktøy for risikovurdering
- DP6 Forbedret samhandling i BA-prosessen
Plan for realisering
Prosjektet har følgende hoveddeler, fordelt over 3 år (september 2012 til høst 2015):
- Innsamling av data- og erfaring fra utførte prosjekter, og lage oversikt over typiske årsaker til skader som følge av fundamenteringsarbeider eller grunnforhold
- Utvikle nye metoder og tiltak for å begrense skader
- Dokumentasjon av nye tiltak og metoder
- Utvikling av verktøy for risikovurdering (fare, sårbarhet og risiko) og valg av optimal løsning
- Utforme forbedret samhandling i bygg- og anleggsprosessen
Overordnet mål
Prosjektets overordnede mål er å utvikle metoder og prosesser som vil bidra til å begrense omfanget av skader og uønskede setninger i forbindelse med bygg, anlegg og eiendomsvirksomhet. Prosjektpartnere har prioritert syv delmål som vil lede frem til hovedmålet:
- finne frem til skadeårsaker som følge av ulike former for fundamenteringsarbeider; finne ut hvorfor det noen ganger går overraskende bra under ellers vanskelige forhold
- utvikle og dokumentere nye metoder og tiltak som kan begrense skader
- utarbeide retningslinjer (best praksis) for å unngå eller begrense skader i fremtiden
- utvikle verktøy for risikovurdering og valg av optimal løsning
- forbedre samhandling i bygg- og anleggsprosessen, inkludert samhandling mellom byggherre, rådgiver, entreprenør og de som utfører arbeidet
- øke kompetansen på alle nivåer på hvordan bygg- og anleggsvirksomhet påvirker grunnen.
Kontaktpersoner
Arne Engen
Ansvarlig prosjektleder
arne.engen@norconsult.com
+47 454 01 147
Jenny Langford
jenny.langford@ngi.no
+47 902 96 161